Collectieve actie tegen alle energiereuzen.

Gedurende de procedure vind je hier alle actuele en verdiepende informatie. Wij zullen regelmatig updates plaatsen zodat je op de hoogte blijft van de voortgang. Als je je hebt aangemeld, dan zullen wij je ook via onze nieuwsbrief op de hoogte houden van de stappen die er gezet zijn.

Wat is er precies gebeurd?

Heb jij een variabel energiecontract of model contract (gehad) op enig moment vanaf 1 april 2017 (tot vandaag de dag) bij Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Budget Thuis en/of Energiedirect? Bijvoorbeeld in 2022, toen de prijzen door het dak gingen? En staat er in de (algemene) voorwaarden een prijswijzigingsbeding opgenomen? Dan heb jij te veel voor je energie betaald. Want: jouw energieleverancier gebruikte voorwaarden die in strijd zijn met de wet.

De energieleveranciers gaan in de fout bij dit eenzijdige prijswijzigingsbeding in hun algemene voorwaarden. Deze algemene voorwaarden en dus ook het prijswijzigingsbeding zijn geïntroduceerd op 1 april 2017. De energieleveranciers moeten jou vooraf goed en duidelijk informeren, zodat je als consument op een duidelijke en begrijpelijke manier de wijzigingen van de tarieven en de financiële gevolgen daarvan voor jou kan overzien. Bijvoorbeeld over op welke momenten, om welke redenen en op welke wijze zij de tarieven mogen wijzigen. Dit zou al vóór het sluiten van het energiecontract moeten gebeuren, maar dat hebben ze niet gedaan.

De rechtbank en het gerechtshof van Amsterdam hebben geoordeeld dat de voorwaarden waarmee en de manier waarop de energieleveranciers hun energieprijzen wijzigen, niet duidelijk en begrijpelijk zijn voor consumenten. Daarmee zijn deze voorwaarden oneerlijk en vernietigbaar. Dat betekent dat deze voorwaarden in feite nooit hebben bestaan. De energieprijzen mochten dus niet worden gewijzigd door de energieleveranciers Alle prijswijzigingen zijn daarom ongeldig en het verschil tussen jouw aanvangstarieven voor gas en elektriciteit en de tarieven die jij daarna hebt betaald, moeten worden terugbetaald door jouw energieleverancier.

Wij voeren een collectieve actie tegen Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Budget Thuis en Energiedirect. Vattenfall is een procedure bij de Hoge Raad gestart. Zij is het niet eens met het arrest van het Gerechtshof Amsterdam. Stichting Eerlijke Handelspraktijken heeft er vertrouwen in dat de Hoge Raad positief zal beslissen. Op onze website zullen wij updates plaatsen over de procedure bij de Hoge Raad.

Stichting Eerlijke Handelspraktijken vindt dat de energieleveranciers de getroffen consumenten financieel moeten compenseren voor het verleden. Voor de toekomst wil Stichting Eerlijke Handelspraktijken dat de energieleveranciers hun contracten herzien, zodat consumenten niet in deze situatie blijven of opnieuw in deze situatie komen. De energieleveranciers moeten ervoor zorgen dat consumenten vanaf nu steeds op begrijpelijke en transparante wijze geïnformeerd worden.

Zo weet jij zeker dat je in de toekomst een eerlijk contract aangaat en een eerlijke prijs betaalt.

Wie zijn onze advocaten?

De stichting Eerlijke Handelspraktijken wordt bijgestaan door advocatenkantoren Finch Dispute Resolution en Lemstra Van der Korst.

Finch Dispute Resolution is gespecialiseerd in het voeren van collectieve acties voor consumenten. Advocaat en partner Koen Rutten geeft leiding aan het team van advocaten dat zich inzet voor onze collectieve actie. Rutten was eerder betrokken bij een grote claim tegen Ageas (voorheen Fortis). Die procedure leidde uiteindelijk tot het realiseren van de grootste schikking ooit, op basis van de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade, ter hoogte van 1,3 miljard euro. Rutten is tevens voorzitter van de Vereniging Massaschade Advocaten.

Lemstra Van der Korst is een boutique advocatenkantoor dat onder meer gespecialiseerd is in class actions. Jurjen Lemstra geeft mede leiding aan de class action praktijk van Lemstra Van der Korst. Hij is co-auteur van de Nederlandse Claimcode en procedeert en adviseert over collectieve schikkingen (WCAM) en procedures over collectieve actieclaims (WAMCA).

Voortgang

Uitnodiging voor overleg
Uitbrengen dagvaarding
Ontvankelijkheid en exclusieve belangenbehartiger
Inhoudelijke behandeling
Vonnis
Collectieve schadeafwikkeling

UITNODIGING VOOR OVERLEG

In deze fase nodigen wij de energieleveranciers uit om in gesprek te treden over hun gedrag en een oplossing te zoeken voor alle gedupeerden, zodat een gerechtelijke procedure kan worden vermeden. Tegelijkertijd bereiden wij ons voor op een mogelijke gang naar de rechter als de energieleveranciers niet reageren of de gesprekken tot niets leiden.

UITBRENGEN DAGVAARDING

Indien de uitnodiging tot overleg niet tot het gewenste resultaat leidt, zal de Stichting een collectieve actie starten door een dagvaarding uit te brengen aan de betreffende energieleverancier.

ONTVANKELIJKHEID EN EXCLUSIEVE BELANGENBEHARTIGER

De rechter zal beoordelen of de stichting ontvankelijk verklaard mag worden en voldoende representatief is om de belangen van alle gedupeerden te vertegenwoordigen. Indien dat het geval is, zal de rechter de Stichting aanwijzen als de exclusieve belangenbehartiger.

INHOUDELIJKE BEHANDELING

De rechter zal de zaak nu inhoudelijk gaan behandelen. Beide partijen worden in staat gesteld om haar standpunten aan te voeren en te verdedigen.

VONNIS

De rechter zal een gemotiveerde, bindende uitspraak doen: het vonnis.

COLLECTIEVE SCHADEAFWIKKELING

De geleden schade zal worden vergoed en uitgekeerd aan alle gedupeerden.

Vragen?

Heb je nog vragen over onze collectieve actie? Neem dan contact op via onderstaand contact formulier.
verstuur